Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarOm Nabos tjänster
Frågor och svar om Nabos Rättvis avgifts-analys
Frågor och svar om Nabos Rättvis avgifts-analys

I denna artikel besvarar vi vanliga frågor om Nabos rättvis avgifts-analys.

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är fördelarna med en Rättvis avgiftsanalys?

Nabos ekonomer kan hjälpa er att säkerställa att ni har rättvisa och rimliga avgifter i föreningen som täcker era behov på lång sikt. Analysen är behjälplig i budgetarbetet eftersom avgifterna vanligtvis är den största inkomstkällan för bostadsrättsföreningar.

En Rättvis avgiftsanalys hjälper er i föreningen att:

  • Undvika chockhöjningar av avgifterna

  • Säkerställa rättvisa för medlemmarna när det gäller avgiftsnivån

  • Se till att föreningens ekonomiska behov tillgodoses

Hur beräknar man en rättvis avgift? (Vilka steg?)

För att fastställa en rättvis avgift för en bostadsrättsförening måste man ta hänsyn till driftskostnader, löpande intäkter, underhållsplan/investeringar, sparande/amortering, föreningens belåning samt eventuella dolda tillgångar. En rättvis avgiftsnivå justeras över tid och behöver justeras med kostnadsutvecklingen/inflationen. Styrelsen behöver ett bra underlag för att sätta rimliga och rättvisa medlemsavgifter och kan få hjälp av Nabo med en rättvis avgiftsanalys som sker i tre steg:

  1. Insamling av data: Nabo samlar in grunddata och nyckeltal. Vi granskar den kompletta underhållsplanen, data om föreningen, utfall i resultaträkningen och balansräkning historiskt samt låneportföljen och eventuella övriga förändringar i avtal som påverkar ekonomin.

  2. Analys: Analysen utförs och presenteras i flera delar: Investering/underhållsplan, finansiering (likviditet och sparande/amortering), löpande verksamhet och effekt på avgiftsnivån. Vi tar fram en amorteringsplan baserat på var föreningen befinner sig i sin underhållscykel, belåningsnivå och behov av avsättning över tid.

  3. Rådgivning: Råd och konkreta tips från Nabo om hur föreningen kan optimera ekonomin på lång sikt. Här presenterar vi också vår beräknade rättvisa avgiftsnivå samt en känslighetsanalys över hur avgiften påverkas av förändrade kostnader för underhåll och ränta.

Varför är det viktigt med en rättvis avgift i en BRF?

En rättvis avgift i en BRF är viktig för att säkerställa rättvisa i finansieringen av underhållet mellan medlemmar över tid. En rättvis avgiftsanalys ger styrelsen kunskap om läget och möjlighet att beräkna hur kostnadsförändringar påverkar avgifterna. Detta bidrar till en tryggare och mer ekonomiskt välgrundad beslutsprocess för föreningen och medlemmarna, där man kan undvika dramatiska avgiftshöjningar och istället hålla avgifterna på en rimlig och stabil nivå över lång tid.

Ett för lågt sparande leder till för höga skulder över tid, vilket ger högre räntekostnader och hög avgift i föreningen. En för hög avgift gör att medlemmar idag får betala för mycket dvs. finansiera för mycket av underhållet för framtida medlemmar.

Vad påverkar avgiften i en BRF?

Utöver det vi nämnt som driftskostnader, löpande intäkter, underhållsplan/investeringar, sparande/amortering, föreningens belåning samt eventuella dolda tillgångar. Så kan också föreningens ekonomi påverkas av nya lagar kring som exempelvis regleringar kring energi, fastighetsskatt och andra krav som ställs på fastighetsägare.

Omvärldsläget med inflation och räntenivåer påverkar ju också avgifterna i föreningen över tid.

Hur lång tid tar det att beräkna en rättvis avgift?

Det är naturligtvis beroende på arbetsbelastning, men från att allt material som behövs för analysen är på plats bör man räkna med minst 14 dagar, men kan vara betydligt längre givet efterfrågan på analyser samt övriga tjänster hos Nabos ekonomiska förvaltare.

Vad kostar en rättvis avgift analys?

Det är individuellt beroende på hur ekonomin ser ut, storlek på föreningen, underlag som finns samt utformning på underhållsplanen och sedan ingår ett möte för genomgång av analysen.

Fick du svar på din fråga?